Montere parkett under kjøkken og kjøkkenøy

Når en parkett skal monteres på et kjøkkengulv,  er det mange som lurer på om parketten skal monteres under kjøkkenskap/kjøkkenøy eller om det skal monteres inntil.

Hva skal monteres først,  kjøkkenet eller den nye parketten?

Det er mange ulike meninger om dette, men la oss ta utgangspunkt i en monteringsanvisning.  I en monteringsanvisning for parkett står det at et parkettgulv skal monteres flytende. Grunnen til at et parkettgulv skal monteres flytende er at parkett er et levende materiale som beveger på seg.  Om sommeren ekspanderer parketten og om vinteren vil parkettgulvet trekke seg sammen. Parketten må derfor kunne bevege seg helt fritt, uten hindringer.  Monteringsanvisningen beskriver at parketten ikke skal monteres fast til underlaget eller være fastlåst.  Det skal være minimum 5-7 mm luft til tilstøtende byggningsdeler og innstallasjoner, og parketten skal ikke monteres under faste skap, ovner, skillevegger og kjøkkenskap. Konklusjonen etter å ha lest en rekke monteringsanvisninger for parkett, må derfor være at et parkettgulv ikke skal monteres under kjøkken og/eller kjøkkenøy. Dette kan hindre parkettgulvet i å bevege seg fritt og dermed skape problemer for parketten.

Parkett montert på kjøkken.
En flott parkett montert på et kjøkkengulv.

Når dette er sagt, så blir stort sett alle kjøkkeninnredninger i dag skrudd fast til veggen og hviler bare i framkant på gulvet med støtteben. Slike monteringer av kjøkken har for det meste ingen negativ påvirkning på gulvet. Hvis derimot benkeplaten er av marmor, granitt eller andre tunge materialer,  bør ikke de fremre støttebenene stå på parkettgulvet. Da bør disse stå på undergulvet og med en ekspansjon til parkettgulvet.

Jeg vil derfor anbefale å montere kjøkken/kjøkkenøy på undergulv og montere parkett inntil beina på kjøkkenskap/kjøkkenøy med ca 5-7 mm avstand.  Sokkellisten til kjøkkeninnredningen vil skjule avstanden til kjøkkenbeina. Samtidig vil jeg  samtykke i at det stort sett vil gå greit å montere kjøkken på parkettgulvet, så lenge kjøkkenet blir skrudd på veggen og kjøkkenbenken ikke består av et tungt materiale. Det blir likevel på egen risiko, da det er et avvik på monteringsanvisning. En kjøkkenøy bør aldri monteres rett på en parkett.

Kjøkken blir i dag som oftes skrudd fast til vegg og hviler i fremkant på gulvet.
Kjøkken blir i dag som oftes skrudd fast til vegg og hviler i fremkant på gulvet.

Hva kan skje hvis gulvet er låst under kjøkkenøy og/eller kjøkken?

* Gulvet kan bli hindret i å utvide seg om sommeren når parketten tar til seg fuktighet fra omgivelsene. Det kan gjøre at parketten står i spenn og det blir knasing/knitring i gulvet når man trår på det.

* Gulvet kan bli hindret i å krympe om vinteren, når parketten avgir fuktighet til omgivelsene. Det kan gjøre at det blir glipper i skjøtene på parkettgulvet. Det kan også bli spenninger i parkettgulvet ved at gulvet «henger igjen» enkelte steder. Dette kan skape knitringer/knirk i gulvet, når man trår på parketten.

Knirk kan være fortvilende
Knirk kan være fortvilende

Hvis du er igang med å kjøpe nytt kjøkken og nytt parkettgulv, kan jeg anbefale å ta en titt på Parkett.no sitt utvalg av flotte parkettgulv. Vi selger både ask og eikeparkett, samt mørk og lys parkett til lave priser og med rask levering.

12 tanker om “Montere parkett under kjøkken og kjøkkenøy”

  1. Hei Tom Ivar. Parkett er et levende materiale. Om sommeren når det er varmt og fuktig, vil parketten ta til seg fuktighet fra omgivelsene og ekspandere. Om vinteren når det er kald og tørr vinterluft, vil parketten avgi fuktighet til omgivelsene og krympe. Det er viktig at parkettgulvet får bevege seg helt fritt uten hindringer, for da vil man unngå problemer med parketten i forbindelse med at parketten beveger seg.

 1. Hei,
  Vi bygger hus nå og i gulvet skal vi ha vannbåren varme som blir lagt under parkett. På kjøkkenet blir det benkeplate i granitt (20 mm tykkelse). Denne blir lagt på benkeskap som går langs yttervegg, samt en halvøy ut i rommet. Benkeskap blir festet i vegg med hvile på støttebena i front, mens på halvøyen blir det ingen avlastning av vekt i form av feste på vegg.

  Hva anbefaler dere i dette tilfellet? Legge parkett inn under alle benkeskap, eller bare kun frem til støttebena på benkeskapene? Det må jo uansett legges noe dekke over vannrørene som går til oppvarming…

  1. Hei Asbjørn. Vi anbefaler å montere parkett forbi sokkellisten og intill støttebena til benkeskap og kjøkkenøy, og da med ca 4-7 mm avstand til støttebena. På den måten vil parketten kunne bevege seg fritt når den ekspanderer om sommeren og krymper om vinteren.

 2. Hei!
  Har fått lagt nytt parkettgulv på kjøkkenet. Det er lagt inntil eksisterende kjøkkeninnredning og dens støtteben. Altså ligger det flytende.

  Men vi opplever at det er «luft» under noen av bordene, slik at det «gir etter» når du tråkker på det.

  Forslag eller tips?

  1. Det er mulig dette skyldes lokale skjevheter i undergulv. Maks tillatte skjevhet i undergulv er 2-3 mm pr 2 meter. Hvis det er lokale skjevheter som er større enn dette, vil man kunne erfare at parketten gir etter når man trår på parkettgulvet. Da vil parketten «gi etter» der det er svanker i undergulvet.

 3. Jeg lurer på hva «ekspertisen» mener med problem med parkett under kjøkkeninnredning når det ikke er noe fokus på store tunge seksjoner og skap og andre møbler,
  som mange steder plasseres oppå parkett i stuer.

  1. Hei Steinar. Jeg mener det er smart å legge til rette for at parketten skal kunne bevege seg så fritt som mulig og å følge leggeveiledning til aktuelle gulvprodusent. Leggeveiledning beskriver at parkett ikke skal monteres under fastmonterte gjenstander, slik som trapp, garderobeskap, kjøkkeninnredning osv. Grunnen er at dette kan «låse» parkettgulvet. Møbler som monteres på gulvet skaper stort sett ingen problemer, da disse ikke er fastmontert og heller ikke veier så mye at parketten blir låst. Kraften i krymping og ekspandering i et parkettgulv er relativ stor. Hvis det er svært tunge gjenstander som står på parketten, så er jeg enig med deg at dette også kan skape problemer for parketten. Kjøkkenøy er et godt eksempel her. Hvis en kjøkkenøy blir montert på parkettgulvet, så kan vekten til kjøkkenøyen skape problemer for parkettgulvet. Spesielt hvis det er en svært tung kjøkkenøy med steinplate. Da vil det være fornuftig å velge å la beina til kjøkkenøyen stå på undergulvet, slik at vekten ikke hviler på parkettgulvet- men på undergulvet. Sokkellistene til kjøkkenøyen vil skjule ekspansjon. En seksjon eller et skap som veier like mye som en tung kjøkkenøy, kan som du antyder også skape problemer med parkettgulvet. Det kan være greit å være klar over dette, men det er begrenset med hva du her kan gjøre. Poenget må derfor være å legge mest mulig til rette for at parkettgulvet skal kunne bevege seg så fritt som overhode mulig og å følge leggeveiledning. Da vil sjansen være større for at du vil være fornøyd med sluttresultatet og du vil ha alle rettigheter ved en eventuell reklamasjon.

 4. Hei
  Vi skal ha sokkelskuffer i vår kjøkkeninnredning. Foreløpig blir det standard laminat benkplate, men vi ønsker å bytte den ut med stein en gang i fremtiden. Hvilken løsning foreslår dere for parkettmontering der en tar høyde for både sokkelskuffer og fremtidig steinplate?

  1. Hei Dag Arne. Jeg tenker at det må være mulig at sokkelskuffene henger på skinner og ikke har behov for at de ruller på selve undergulvet. Hvis det er tilfelle, ville jeg valgt å montere parkett forbi sokkellist og inntil beina til kjøkkeninnredningen, med en ekspansjon til beina på ca 7 mm. Derettter ville jeg montert kjøkkeninnredning i riktig høyde i forhold til parkettgulvet. Her kan du feks legge en biter av parketten under alle beina til kjøkkeninnredning. Da får du på en enkel måte riktig høyde på innredningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *